1. Zsigmond halála utáni trónviszályok

Zsigmond halála után lányának, Erzsébetnek férjét, Habsburg Albertet (1437-1439) jelölte a trónra. Albert özvegye, férje halála után szülte meg fiát, Lászlót. A csecsemőt megkoronázták, majd Bécsbe menekültek.

Velük ellentétben a bárók másik csoportja Jagello Ulászlót lengyel királyt választották magyar királynak. Ulászlót 1440-ben megkoronázták. Jagello Ulászló (1440-1444) trónra kerülése és uralkodása során lett az ország egyik legnagyobb főura Hunyadi János. Személye egészen 1456-ban bekövetkezett haláláig döntően meghatározta a magyar bel-és külpolitikát.

2. Hunyadi János pályája

Apja szolgálataiért megkapta Vajdahunyad várát. Innen nevük. János fiatalon Zsigmond udvarába került. Zsigmond hadjárataiban megtanulta a külföldi hadművészetet. Ulászló oldalán megszerzett számos főméltóságot:

  • szörényi bán
  • erdélyi vajda
  • temesi ispán
  • nándorfehérvári főkapitány.

3. Hunyadi harcai:

  • 1442. Erdély: Mezid bég seregének legyőzése (tk. 108.o.)
  • 1443. "hosszú hadjárat": nemzetközi sereget szervezett. Cél:a török kiűzése Európából. Sikerek: télen is fegyverben álltak, nem veszítettek csatát. Szófia elfoglalása. Negatívumok: nem sikerült a fősereget legyőzni, Drinápolyt és más jelentős várost bevenni. 
  • Drinápolyi béke, 1444.: a magyar király s a török szultán megegyezett, hogy nem indítanak támadást egymás ellen.

4. A várnai csatavesztés:

Még meg sem száradt a tinta a békén, a nemzetközi közvélemény új hadjárat megindítását követelte Ulászlótól. A török és magyar sereg Várnánál találkozott. A csatában Ulászló rátámadt a janicsár testőrségre, és életét vesztette.

5. Hunyadi kormányzósága:

A király halála után elismerték királynak Albert fiát, Lászlót. Hunyadi elérte, hogy 1446-ban az országgyűlés a király nagykorúságáig Magyarország kormányzójává (1446-1453) választotta.

Hunyadi kormányzóként:

  • megszüntette a főkapitányi rendszert,
  • igyekezett beszedni a királyi jövedelmeket,
  • igyekezett megnyerni a megyei nemesség támogatását.

Kormányzósága alatt ugyanakkor rendkívüli magánvagyonra tett szert. Saját vagyonából is sok pénzt áldozott, amikor a török elleni háborúkhoz katonákat, zsoldosokat kellett felfogadnia.

6. A rigómezei kudarc,1448.:

Hunyadi szövetséget kötött Szkander béggel. Együttesen akarták legyőzni a szultánt, ez azonban nem sikerült. 1448-ban a magyar sereg súlyos vereséget szenvedett a törököktől Rigómezőnél.

 

Szerző: moncsi82  2009.02.15. 12:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr91944224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása