1. Ki legyen a következő király?

Mátyás törvnyes fiú örökössel nem rendelkezett. Törvénytelen gyermekét,Corvin Jánost jelölte utódának. Ennek érdekében:

  • az ő tulajdonába jutatta a Hunyadi-birtokok nagy részét
  • megeskette híveit, hogy fiát támogatják, főleg a nádort, akinek ezért kiterjesztette jogkörét.

A bárók és a köznemesek egyaránt el akarták kerülni, hogy ismét erőskezű uralkodó kerüljön a trónra.

Mátyás özvegye, Beatrix is vágyott a korona után, de neki mint nőnek nem volt esélye.

2. Dobzse László (1490-1516)

A lengyel Jagelló királyi családból származó II. Ulászlót (1490-1516) választották királynak. A kincstár üres volt. A bárók megtiltották neki az újításokat, s a régieket is eltörölték. A végvárak fenntartására, korszerűsítésére nem jutott pénz. Mátyás fekete seregének egy része szétszéledt. A nemrég még büszke hadat Kinizsi Pálnak kellett szétvernie.

3. Dózsa - féle parasztháború:

1513-ban Bakócz Tamás, aki a pápaválasztáson is esélyes volt egy ideig, Rómában megbízást kapott egy nagyszabású törökellenes keresztes hadjárat megszervezésére. A nemességnek nem tetszett, hogy a mezőgazdasági munkáktól elvonják parasztjaikat, igyekeztek akadályozni a hadba vonulást.

A keresztesek parancsnoka Székely Dózsa György lovastiszt lett. Az incidensek hatására Bakócz májusban leállította a toborzást.  A keresztesek azonban szentségtörőnek nyílvánították a rendeletet, és nem oszlottak fel. Május 23-án Báthori István temesi ispán szétverte a keresztesek Maroson átkelő előőrseit. Válaszul éjjel az ünneplő urakra rágyújtották a nagylaki várat. Az országban kitört a parasztháború.

Dózsa György serege sorra legyőzte az ellene támadó nemesi hadakat. Bevették Nagyváradot.

Júniustól az egyesített paraszthad Temesvárt próbálta elfoglalni, amit Báthori István védett. Szapolyai mintegy 20 ezres seregével Temesvár felmentésére sietett. Ott büntetlenséget ígért a felkelő katonáknak, akik júliusban lettték a fegyvert. Dózsát elfogták és bestiális módon kivégezték.

A felkelést nem követte széles körű bosszú. 1514-ben a nemesi országgyűlés eltörölte a szabad költözés jogát, és a robotot heti egy napban határozta meg.(nem hajtották végre).

Szerző: moncsi82  2009.03.01. 18:19 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr7973817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása