Az ország északi és nyugati része látszólag független volt, de Habsburg királyok irányították.

A Habsburgok országaiban megmaradtak a hagyományos rendi intézmények,de a hivatalok fokozott mértékben tudták érvényesíteni akaratukat.

Ferdinánd 1526-ban nem költözött az országba.Helyettesítését nem nádor látta el, hanem e célra megszervezte a helytartóságot. A helytartót és tanácsosait az uralkodó nevezte ki. Tagjainak száma:7-10. Székhelye: Pozsony.

A Magyar Kancellária Bécsben működött. Főkancellár az esztergomi érsek. A hivatal részt vett az igazságszolgáltatásban, a törvények írásba foglalásában.

A nyugati és északi országrészek biztonságát hat főkapitány, mintegy 100 végvár, 15-20 ezer végvári katona látta el. E véderő fenntartását a királyi Magyarország segítség nélkül nem lett volna képes ellátni. A hiányzó összeget a Német Birodalom rendjei, a cseh és osztrák tartományok és a pápák segítségéből fedezték.

Az uralkodói akaratot érvényesítő központi főhivatalok mellett tovább éltek a magyar rendiség érdekeit védő intézmények is. Az országgyűlés a törvénykezés mellett rendelkezett az adómegszavazás jogával, így a királyok kénytelenek voltak időnként összehívni. A rendi-nemesi akarat érvényesítésének legfontosabb színtere a nemesi vármegye volt.

A királyi Magyarországon a földesurak gazdálkodása lassan megváltozott. A majorság, amit a jobbágy ingyenmunkával, robottal művelt, a földesúr és családja ellátását szolgálta, és többnyire kicsiny kiterjedésű volt. A gabona ára nőtt, ezért a földesurak több búzát, rozsot és zabot akartak birtokolni. Megnövelték a majorságok területét. A jobbágyok legfontosabb és legterhesebb adója a robot lett. 

A királyi Magyarország területén városok is voltak. Nem fejlődtek olyan gyorsan, mint a nyugat-európai városok. Iparunk megmaradt céhes iparnak, manufaktúrák nem jöttek létre. 

Szerző: moncsi82  2009.05.22. 13:26 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr701137348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása