1. Puritánok: "megtisztítók":

A spanyol armada legyőzése (1588) után az angol kereskedők egyre inkább vetélytársaik fölé kerekedtek. Gyarapodott a polgárság vagyona, de a nemesség többsége is vállalkozott. Az ország gazdagságnak, virágzásnak indult.

Ebben az időben Angliában az uralkodó a parlamenttel együtt kormányzott. Adókat nem vethetett ki a parlament jóváhagyása nélkül.

Az angol kálvinisták egyszerű templomokat és szertartásokat követeltek , és hogy az egyházat választott világi férfiak vezessék. Mivel azt mondták, hogy meg akarják tisztítani az egyházat, rajtuk maradt a puritán szó (latinul azt jelenti, hogy megtisztító).

2. A királyi egyeduralom kialakulása:

Erzsébet utódai, I. Jakab és I. Károly katolikus volt, így nem nézték jó szemmel a kálvinistákat Angliában. Lenézték a vállalkozó nemeseket is. Jakab és Károly többnyire a parlament nélkül, egyedül kormányozták az országot,ezt királyi egyeduralomnak hívjuk (abszolutizmus).

 

3. A forradalom:

Amikor I. Károly háborút kezdett a skótok ellen, hamar rájött, hogy a kincstár üres egy háborúhoz. Ezért az uralkodó 1640-ben kénytelen volt összehívni a parlamentet, hogy újabb adókat szavaztasson meg. A parlament nem engedelmeskedett a királynak, az utcán követelték a király tanácsadóinak halálát. Kitört a forradalom.

4. A polgárháború:

Az uralkodó eleinte tűrte a parlament hatalmának növekedését. Később viszont úgy döntött, hogy  fegyverrel győzi le ellenségeit. A ővárosból elszökött, kezdetét vette a polgárháború.

 

 

A parlament hadseregének élére, Oliver Cromwell állt. Csapatai kisnemesekből állt, akik mellükön és hátukon viselt páncéljük miatt mindenki csak vasbordájúaknak nevezte.

Csapatai élén Cromwell egymás után aratta a győzelmeket. Elfogta I. Károlyt is. Felajánlotta neki: ha hajlandó kálvinista hitre térni, visszatérhet Anglia trónjára. Az uralkodó ezt nem fogadta el. Cromwell Károlyt halálra ítéltette. Királyt lefejezték, majd létrejött a köztársaság. Élén Cromwell állt, aki eltávolította azokat a képviselőket, akik ellenezték uralmát.

Intézkedései miatt Cromwell halála után nem lázadozot senki, amikor I. KárolyI. fia, II. Károly visszatért Franciaországból, és átvette a hatalmat. Anglia ismét királyság lett. Az új király hamar elveszítette alattvalói bizalmát és szeretetét.

Utóda öccse, be akarta vezetni Angliában a katolikus vallást. Az angolok erre elűzték, és helyébe a parlament Németalföld uralkodóját, Orániai Vilmost hívta meg az angol trónra.

 

5. A Jogok törvénye:

Az új király megkoronázása után a parlament 1689-ben megalkotta a Jogok törvényét. Ebben leszögezték: a törvény meghozatala nem a király, hanem a parlament feladata. Az ország irányítását végző kormány sem a királynak, hanem a parlamentnek tartozik felelőséggel. A törvényeket a királynak is be kellett tartani.

Ezt az államrendet hívjuk alkotmányos királyságnak, amelynek alapelve: " a király uralkodik, de nem kormányoz."

 

Szerző: moncsi82  2009.04.25. 15:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr91085838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása