1. Az "európai" világpiac:

Az európai gazdaság irányítása alatt a kereskedelem világméretűvé szélesedett. Az országokat  bonyolult  kereskedelmi  szálak  kapcsolták  össze. 

 

  • A világkereskedelem kialakulása

Az amerikai gyarmatokról Európába áramlottak az ültetvények termékei. Meghonosodott számos növényfajta (paradicsom, paprika, kukorica, burgonya, dohány), de ezek elterjedése évszázadokat vett igénybe. A legfontosabb az óriási mennyiségű nemesfém beáramlása volt, ami értékének csökkenését (elhúzódó infláció), és a termékek árának folyamatos emelkedését idézte elő (árforradalom). Az árakat a bővülő kereslet is felverte, mivel nőtt a népesség, és a gyarmatokra Európából iparcikkeket (textíliák, szerszámok, fegyverek) szállítottak.

  • A centrum áthelyeződése

Új kikötővárosok emelkedtek fel az Atlanti-óceán partvidékén (Lisszabon, Amszterdam, London, La Rochelle, Nantes). A levantei kereskedelem fokozatosan visszaszorult, a fejlődés centruma nyugatra helyeződött át. Kelet-Európa államai a kialakuló világkereskedelemhez élelmiszerszállítóként csatlakoztak, mivel Nyugat-Európában megnőtt az élelmiszerek iránti kereslet, és az árak is emelkedtek. A nyugat-európai országok a mezőgazdasági cikkekért cserébe iparcikkeket szállított. E forgalom a korábbi Hanza útvonalon bonyolódott le.

A gyarmat valamely állam fennhatósága alatt álló terület. A gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét a gyarmatosító ország ellenőrzi, és nincs saját nemzetközi képviselete.

A gyarmaton élő lakosság sok esetben nem rendelkezett ugyanazokkal a jogokkal, mint a gyarmatosító ország lakossága.

Manufaktúra:

A céhes ipart a manufaktúra ipar váltja fel. A versenyre épül: kiélezi azt. Egy tőkés vállalkozó a tulajdonos, az ő tulajdonában áll minden (szerszámok stb…). A termékek árai a verseny miatt sokkal alacsonyabbak, mint a céhes ipar drága termékei. Egyúttal romlik a minőség is, hiszen nagy a munkamegosztás a manufaktúrákban. Betanított munkások dolgoznak (nem igényel szaktudást), csak egyes munkafolyamatokat végeznek. Többen dolgoznak, több a termék, többet adnak el (fogyasztói társadalom). Ez persze kiszorítja a céhes ipart. A tőkés vállalkozó érdeke egyedül a tömegtermelés – minél több áru eladása. = tőkés vállalkozás.

 

 

 

Szerző: moncsi82  2009.03.25. 20:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr981025660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása