1. Az Indiába vezető tengeri út:

A Török Birodalom az árukra hatalmas vámot vetett ki. Ezért az egyik legtehetségesebb hajósnép, a portugálok királya arra gondolt, hogy hajókkal, Afrika megkerülésével kellene Indiába jutni. Ez végül Vasco da Gama-nak sikerült is.

2. Kolumbusz útja:

A XV. századi humanista tudósok egyre több ókori művet olvastak, amelyek közül néhányban arról írtak, hogy a Föld nem lapos, hanem gömb alakú.

Egy genovai hajós, Kolumbusz Kristóf arra gondolt, hogy ha a Föld tényleg gömbölyű akkor egyszerűen csak nyugatra kell hajózni, és eléri a híres India földjét. Tervéhez Spanyolországban keresett támogatót. A királyi udvar végül felszerelt három kicsiny hajót az úthoz.Kolumbusz 1492-ben indult útnak és idegen földrészen szállt partra. Kolumbusz élete végéig biztos volt abban, hogy Indiába jutott el.Ezért az ott lakókat indiánoknak nevezte el. A sokáig Nyugat-Indiának hitt földrészt Amerigo Vespucci térképezte fel először és róla nevezték el az új földrészt Amerikának.

 3. Főbb felfedezők,hajósok:

  • 1486.Bartolomeo Diaz elérkezett Afrika déli partjaihoz (Jóreménység foka)
  • 1498. Vasco da Gama Afrikát megkerülve eljut Indiába
  • 1519-22. Magellán körbehajózta a Földet és ezzel bebizonyította, hogy a Föld gömb alakú.

 

4. Az Újvilág meghódítói:

    Konkvisztádoroknak (hódítóknak) nevezzük azokat a zsoldosokat, akik először hódították meg, rabolták ki az Újvilágot.

  • Fernando Cortez lerombolja az azték birodalmat,
  • Francisco Pizarro az inka államot.

Afrikából rabszolgákat hoznak be a nemesfémbányák működtetésére,mert az indiánok nem bírják a munkát és a fehérek által behozott betegségeknek se tudnak ellenállni. Először az amerikai kontinens középső és déli részét foglalták el. Az egyetlen cél ekkor az arany-és az ezüstkészletek elhurcolása volt. 

 

videó: Inkák és Pizarro: www.youtube.com/watch

5. Tordesillasi egyezmény (1494):

A pápa felosztja a felfedezett és a még fel nem fedezett földeket a spanyolok és a portugálok között.

Lassanként Amerika növényei is meghonosodtak Európában:kukorica,burgonya, dohány, paradicsom, paprika, bab, tök, gyapot, kávé, kakaó, stb. 

 

Szerző: moncsi82  2009.03.15. 12:03 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr781003250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása