1.Az indiánok

Amerika őslakói, az indiánok nagyon régen vándoroltak át Ázsiából Észak-Amerikába. Az indiánok kezdetben Észak-Amerikát népesítették be. Kezdetleges eszközökkel halásztak, vadásztak és gyűjtögettek. Legfontosabb fegyverük az íj és a nyíl voltak. Sátrakban laktak, amelyeket az állatok bőréből készítettek. Közép-Amerikában a két óceán közötti földdarabon a maják és az aztékok, Dél-Amerikában, a Csendes-óceán partján az inkák építettek városokat és alapítottak birodalmakat.

2. A maják országa:

A maják országa az Egyenlítőtől nem messze északra, a meleg,párás vidéken terült el. Földet műveltek és állatot(pulyka) tenyésztettek. Legfőbb eleségük a bab és a kukorica volt.A majákhatalmas városokat építettek. Legfőbb istenüket a tollas kígyó alakjában képzelték el. Egyes maja törzsek gyakorta háborúztak. Az istenek kegyét áldozatokkal akarták elnyerni. Nem riadtak vissza emberek feláldozásától sem.

 

3. Az aztékok:

A majákat az 1200-as években a harcias azték törzsek legyőzték őket. Városokban laktak, isteneik és templomaik is hasonlóak voltak. Az aztékok élete eltért a majáktól. Számukra a legfontosabb a háború volt. Gyerekek közös iskolában jártak, aholmegtanulták tisztelni az idősebbeket és engedelmeskedni nekik. Az uralkodót istennek tartották. A legfontosabb mégis a harc volt.

A maják és az aztékok kiváló mesteremberek is voltak. A keményebb fémeket, így például a vasat nem ismerték. Szerszámaikat fából és kőből készítették.

www.youtube.com/watch
 

4. Az inkák:

 Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén feküdt az inkák állama. Számos kisebb népet igáztak le. Hatalmas birodalmat hoztak létre. Nagyon hosszú úthálózatot építettek ki. Hegyek közt laktak, a meredek hegyoldalakat nem lehetett megmunkálni, ezért teraszokat alakítottak ki és bonyolult vízvezetékeket is létesítettek.

Írásuk: Az Inka Birodalomban az írásra zsinórok szolgáltak. Ezekre bonyolult csomókat kötöttek. Minden csomónak más volt a rendeltetése.

 

 

Szerző: moncsi82  2009.03.15. 09:28 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr611002957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása