1. II.Lajos (1516-1526):

II. Ulászlót fia, II. Lajos követte a trónon. Felesége Habsburg Mária volt, így annak testvérétől remélt segítséget.

Megpróbálta megtörni a bárók hatalmát, de az intézkedéseket nem tudták végrehajtani.

2. Az első végvári vonal elvesztése:

1520-ban I. Szulejmán került a török trónra. Békeajánlatát meggondolatlan módon a királyi diplomácia figyelmen kívül hagyta (a lengyel király elfogadta).

1521-ben  a szultáni csapatok megtámadták Magyarországot, elfoglalták Szabács és Zimony várát, majd Nándorfehérvár is elesett.1524 -re összeomlott az első végvári rendszer. A védelem újjászervezése érdekében ez időben Tomori Pál kalocsai érsek, alsó-magyarországi főkapitány tette a legtöbbet.

 

3. Az 1526-os támadás. A mohácsi vész:

1526 elején már tudtak a királyi udvarban a tervezett támadásról. A mozgósítás lassan haladt. Pénz hiányában a király nem tudott ütőképes  hadsereget kiállítani.

Nyárra megérkezett az óriási szultáni sereg. Tomori próbálta feltartóztatni a török sereget, de sikertelenül.

A király kisebb seregével július 20-án indult el Budáról. Tomori ennek hallatán átkelt a Dunán, majd Mohácsnál csatlakozott a királyi sereghez. (Szapolyai János seregével az erdélyi Torda környékén várakozott, a királytól ellentmondó parancsokat kapott). A mohácsi táborban a sereg fővezérévé Tomori Pált és Szapolyai Györgyöt választották.

A csatában az első hadrend jobbszárnya támadott először, kezdeti sikerei után Tomori a balszárnyat is harcba küldte. A sikertelen nehézlovas-rohamok után harcba szálló második hadrend sorsa megpecsételődött.

A csatában (1526. augusztus 29) elesett Tomori Pál is.Menekülés közben a megáradt, mocsaras Csele patakba fulladt II. Lajos király. A csata után a szultáni sereg Budáig hatolt előre, majd végigfosztotta az országot, október 9-én kivonult a királyság területéről.

Szerző: moncsi82  2009.03.07. 14:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelem6.blog.hu/api/trackback/id/tr46987371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása